A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: URL

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: Name

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

Consilierul prezidențial al României considera că desemnarea lui Mihai Ghimpu la funcția de speaker a fost o greșeală
Пятница, 14 августа 2020 г.
  • EUR: 19.79
  • USD: 16.71
  • RUB: 0.23
  • UAH: 0.61
Кишинев: 17/15 ° Завтра: 23/21 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Consilierul prezidențial al României considera că desemnarea lui Mihai Ghimpu la funcția de speaker a fost o greșeală

16:27 2011-09-02

Класс!Consilierul prezidențial al României în Relații Internaționale, Anca Ilinoiu, considera că desemnarea președintelui Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, la funcția de speaker și președinte interimar al republicii Moldova va prejudicia imaginea Alianței pentru Integrare Europeană. Ea a declarat acest lucru în cadrul întrevederii cu Ambasadorii Extraordinari și Plenipotențiari ai Statelor Unite ale Americii la Chișinău și București, Asif Chaudhry și Mark Gitenstein.

După cum se menționează într-o telegramă publicată de portalul WikiLeaks, consiliera "s-a arătat foarte critică față de speakerul parlamentului Ghimpu care, în opinia ei, foarte prost reprezintă alianța la nivel internațional", sugerându-ne să oferim "Moldovei asistență tehnică, consultanță juridică pentru speaker, pentru a-l ajuta să înțeleagă cum să cârmuiască cu succes parlamentul".

 "Ilinoiu credea, că greșelile lui Ghimpu în conducerea parlamentului sunt dureroase pentru alianță și ar putea conduce la dezbateri la Curtea Constituțională", a menționat Asif Chaudhry, care a subliniat că o altă problemă a alianței, în opinia politicianului român, ar fi "aceleași probleme dintre Lupu, care nu-și pierde speranțele prezidențiale, și prim-ministrul Filat".

Anca Ilinoiu a remarcat că disensiunile dintre Marian Lupu și Vladimir Filat ar putea duce la „ucrainizarea” Moldovei – situație, în care după căderea guvernării comuniste, președintele și prim-ministrul sunt obsedați de lupte interne și rivalitate și nu pot conlucra împreună. Ea a decis că acest lucru servește scopurilor Rusiei în Moldova".

De asemenea, consilierul șefului statului român a comunicat că este dezamăgită de rezultatele vizitei la Bruxelles din 29-30 septembrie 2009 a premierului Filat și ministrului de Externe Iurie Leancă, deoarece există „lipsa de sprijin din partea UE”, invocând, totodată, lipsa de încredere față de reprezentantul special al Uniunii Europene în Moldova, Kalman Mizsei, deoarece „ea s-a arătat îngrijorată de natura relațiilor sale cu Rusia. În opinia doamnei Ilinoiu, Mizsei ar putea să-l informeze prost pe Javier Solana și, astfel, Solana nu va fi sesizat corect. Ea se așteaptă ca poziția reprezentantului special să se modifice în curând, când această funcție va fi preluată „de cineva, care este mult mai orientat spre UE”.

Anca Ilinoiu a accentuat că "speră că partenerii occidentali nu vor aștepta stabilitate politică pentru acordarea asistenței, dar o vor oferi, pentru a ajuta la instaurarea stabilității politice".