A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: URL

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: Name

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

Ambasadorul SUA: Politica Republicii Moldova din anul 2008 în relațiile sale cu Ucraina a constituit un succes al Chișinăului
Пятница, 14 августа 2020 г.
  • EUR: 19.79
  • USD: 16.71
  • RUB: 0.23
  • UAH: 0.61
Кишинев: 17/15 ° Завтра: 23/21 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Ambasadorul SUA: Politica Republicii Moldova din anul 2008 în relațiile sale cu Ucraina a constituit un succes al Chișinăului

12:07 2011-08-30

Класс!Politica Republicii Moldova din anul 2008 în relațiile sale cu Ucraina a constituit un succes al Chișinăului. Această opinie este susținută de Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Statelor Unite ale Americii, Michael Kirby, într-o depeșă trimisă la Washington, publicată pe site-ul WikiLeaks.

Diplomatul a mențonat că prin eforturile guvernului Ucraina a recunoscut că Centrala hidroelectrică de acumulare prin pompare Novodnestrovsk este parțial și proprietatea Republicii Moldova, în schimbul renunțării la drepturile asupra acesteia „Ucraina a recunoscut dreptul deplin de proprietate al Moldovei asupra unui număr de 60 de obiective de pe teritoriul său, dar și a acceptat continuarea livrărilor de energie electrică la un preț redus până în luna iunie 2009”.

"În cadrul vizitei sale la Kiev, pe data de 20 mai, prim-vicepremierul Igor Dodon a negociat cu oficialii ucraineni prețul la energia electică livrată. La momentul actual, Moldova importă 70 la sută din energia electrică din Ucraina, achitând 0,04 cenți per kilowatt/oră. Prețul moldovenesc este mult mai mic decât prețul intern al Ucrainei, care constituie 0,062 cenți per kilowatt/oră. Anterior, Moldova a acceptat cererea Kievului de a majora până în luna iulie 2009 prețul până la 0,06 cenți per kilowatt/oră. Cu toate acestea, în cadrul vizitei lui Dodon, cele două părți au căzut de acord ca până în luna iulie 2009 să ridice prețul doar până la 0,05 cenți per kilowatt/oră", a subliniat ambasadorul.

Diplomatul a calificat drept o victorie și acel fapt, că Ucraina a acceptat propunerea de a crea un grup, care urma să studieze impactul lansării CHEAP Novodnestrovsk asupra stării râului Nistru.

"Confruntându-se cu cererea opoziției de a apăra drepturile Moldovei asupra CHEAP Novodnestrovsk și energiei electrice generate de ea, Dodon a obținut o victorie importantă pentru guvernul moldovean. Asigurarea livrărilor de energie electrică ieftină ar contribui la creșterea economică și ar face fericit electoratul în preajma alegerilor generale din 2009", a menționat Michael Kirby.

Amintim, că în perioada 2010-2011 noua guvernare din Moldova a recurs la o serie de concesii unilaterale față de Ucraina, renunțând la drepturile de proprietate asupra CHEAP, dar și asupra mai multor obiective de pe teritoriul țării vecine.