A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: URL

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: Name

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

Vladimir Voronin: Congresul Civil creat de PCRM își propune drept obiective apărarea drepturilor fundamentale ale locuitorilor și crearea mecanismelor de monitorizare a acțiunilor partidelor din partea alegătorilor
Вторник, 14 июля 2020 г.
  • EUR: 19.41
  • USD: 17.13
  • RUB: 0.24
  • UAH: 0.63
Кишинев: 20/18 ° Завтра: 26/24 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Vladimir Voronin: Congresul Civil creat de PCRM își propune drept obiective apărarea drepturilor fundamentale ale locuitorilor și crearea mecanismelor de monitorizare a acțiunilor partidelor din partea alegătorilor

12:16 2011-07-18

Класс!Congresul Civil creat de Partidul Comuniștilor aflat în opoziție, își propune drept obiective apărarea drepturilor fundamentale ale locuitorilor Republicii Moldova și crearea mecanismelor de monitorizare continuă a acțiunilor partidelor politice din partea alegătorilor. Despre aceasta a declarat ex-președintele Vladimir Voronin în cadrul unei emisiune de la postul de televiziune NIT, remarcând că este necesar de a transforma „poporul într-un participant activ la funcțiile de administrare”.

„Partidul nostru va avea peste un an și jumătate 20 de ani. De-a lungul acestei perioade de timp noi am parcurs o cale lungă și dificilă. Noi, dintr-un partid în care nu a crezut nimeni, mulți au ezitat, inclusiv simpatizanții noștri – noi am devenit un partid parlamentar. Totodată, în aceeași perioadă noi de două ori am fost la guvernare în mod solitar, deținând, cum se spune, putere absolută. Însă situația este astfel, încât noi, într-adevăr, ne-am oprit la poziția de 40-45 la sută [voturi] – deoarece suntem singuri. Pe câmpul de stânga noi luptăm solitar. Iar împotriva noastră toți ceilalți. Și în activitatea parlamentară, și în cea extraparlamentară”, a spus președintele PCRM, accentuând că „noi ar trebui să vedem ce urmează de făcut, ca cauza noastră, obiectivele și sarcinile noastre, care sunt recunoscute de toți cetățenii noștri ca unele nobile, corecte și imperative, să atragă cât mai mulți adepți”.

„Anume acesta este reperul nostru atunci când trasăm o astfel de sarcină consistentă de derulare a Congresului Civil la nivel național. Este vorba despre lucrul cu oameni vii”, a adăugat el.

„În condiții de confruntări politice, astăzi mulți cetățeni nu veni deschis și evident și nu vor scrie cereri de aderare la partidul nostru. Și asta nu numai pentru că în acești ani s-a reușit să se bage în cap tot felul de absurdități împotriva comuniștilor și împotriva lucrurilor pe care le-au făcut predecesorii noștri. Dar urmărind ceea ce se întâmplă în stat, ce se întâmplă în familiilor lor – oamenii nu pot sta indiferenți și să urmărească această orgie, și ei caută o forță politică care să le ajute, să contribuie, să conducă această luptă pentru apărarea drepturilor sale. Drepturi la viață, în formă generalizată. Și acesta este unul dintre obiectivele congresului”, a spus Vladimir Voronin.

Ex-președintele a menționat, că în Moldova s-a instituit un sistem în care puterea alegătorului se termină în momentul burajului urnelor cu buletine de vot, iar în următorii patru ani nu există nici un mecanism de monitorizare a autorităților.

„Campania electorală – e ca o nuntă la care toți acești lideri de partid colindă și agită oamenii. Și toate acestea durează exact două luni. Unii de pe acum umblă cu pungile, distribuie bani, mituesc membrii comisiilor electorale. Și se termină alegerila a doua zi. Timp de patru ani nimeni nu-și mai aduce aminte de acest biet alegător, care este lăsat așa cum a fost cu problemele sale. Nici un fel de raport în fața alegătorilor, nici o executare a poruncilor, nici o întâlnire cu alegătorii. Un dispreț absolut față de maiestatea sa, alegătorul. Pentru a evita acest lucru, noi dorim ca înșiși alegătorii să facă parte din acest Congres Civil. Ei din interior ne vor monitoriza și vor cere de la noi, iar apoi, în momentul în care se va studia subiectul numirii candidaților la funcția de deputat al parlamentului, ei vor putea să spună, stop, dar ce a făcut acest candidat pentru noi?”, a accentuat liderul opoziției, menționând că „vor fi și alte obiective”, și în ciuda campaniei din presa proguvernare „ noi nu avem de gând să încălcăm constituția”.

Vladimir Voronin a mai adăugat că organizația Congresul Civil va fi înregistrată juridic și esența acestuia rezidă la extinderea drepturilor cetățenilor țării la realizarea puterii.

„Noi vom elabora proiectul statutului organizației, va fi o organizație obștească înregistrată la Ministerul Justiției. Va fi o muncă serioasă”, a menționat el, subliniind că odată ce „puterea, conform constituției, aparține poporului”, atunci „haideți să o restituim poporului”.

„Haideți să facem poporul un participant activ la funcțiile de administrare. Nu doar să stăm și să avem această putere, până când mergi prin secție de la masă până la cabină și urnă, și pentru patru ani, cum numai ai aruncat buletinul, ai cedat puterea. Iată care este esența Congresului Civil”, a explicat ex-președintele.

Vladimir Voronin a subliniat că Congresul Civil nu urmărește uzurparea puterii în nici un fel.