A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: URL

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: Name

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

În cadrul alegerilor locale generale din Chişinău studenţilor li s-a oferit să câştige pe scoaterea buletinelor în afara secţiilor de vot
Четверг, 02 июля 2020 г.
  • EUR: 19.25
  • USD: 17.18
  • RUB: 0.24
  • UAH: 0.64
Кишинев: 33/31 ° Завтра: 28/26 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


În cadrul alegerilor locale generale din Chişinău studenţilor li s-a oferit să câştige pe scoaterea buletinelor în afara secţiilor de vot

15:31 2011-06-22

Класс!În cadrul alegerilor locale generale din Chişinău studenţilor li s-a oferit să câştige pe scoaterea buletinelor în afara secţiilor de vot. Despre aceasta pentru portalul MOLDNEWS au comunicat studenţii uneia dintre instituţiile de învăţământ superior din capitală.

Din considerente de securitate, eu au refuzat să prezinte comentarii audio sau video, dar şi au interzis să li se dezvăluie numele, de teama că vor avea probleme cu administraţia universităţii.

„De noi s-au apropiat reprezentanţii liberali, au spus că la alegeri există posibilitatea de câştiga câte 100 de lei pentru scoaterea buletinului şi schimbul acestuia pe un buletin cu ştampilă. Mai întâi eu am refuzat, dar ei m-au prevenit că, în caz contrar, eu voi avea probleme. Eu ne calmau că astfel va fi pretutindeni”, a spus unul dintre studenţi.

„Mie îmi spuneau că nu va fi nici o problemă, că, la secţii, chipurile, vor fi oamenii noştri – iar acolo s-au dovedit a fi prezenţi profesorii universitari – şi, important este, ca să se facă în aşa mod, încât observatorii să nu bănuiască nimic. De asemenea, au spus că aşa va fi peste tot şi că acest lucru, în general, nu este o încălcare. Spuneau că astfel vor lucra mulţi şi nimeni nu mă va observa. Eu, personal sunt din Truşeni şi intenţionam să votez acasă, însă m-am reţinut din cauza studiilor”, a spus al doilea student.

Notăm, că la 19 secţii, inclusiv patru de la Truşeni, două de la Ghidighici, şase de la Durleşti, dar şi câteva secţii pe lângă instituţiile de învăţământ superior, reprezentanţii Partidului Liberal deţineau controlul maxim în cadrul comisiilor electorale.

Din explicaţiile studenţilor rezultă că în ziua alegerilor a fost utilizată un fel de „carusel” care consta în cumpărarea voturilor alegătorilor prin schimbul buletinului curat scos de alegător în afara secţiei pe un buletin cu ştampila „votat” în preajma numelui candidatului la primărie, Dorin Chirtoacă. La aceste secţii controlul, după cum urmează din explicaţii, era efectuat, inclusiv, de către decanii universităţilor, iar în comisie activau cu precădere profesori.

Conform numărătorii realizate de către unul dintre studenţi, „circa o sută” de colegi de universitate s-au trezit implicaţi în astfel de schemă. Deci, dacă e să presupunem că la 19 secţii a fost aplicat un mecanism de acest gen, atunci pentru Dorin Chirtoac au fost „cumpărate suplimentar” circa 1 mie 900 de buletine.

Reamintim, în ziua scrutinului studenţii Colegiului de Medicină au recunoscut pentru portalul MOLDNEWS că ei au fost impuşi forţat să meargă la alegeri, fiind ameninţaţi că nu vor obţine foile de lichidare.