A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: URL

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: Name

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

Finanţarea proiectelor de demonizare a perioadei sovietice din istoria Moldovei se realizează din sursele bugetului public al României
Вторник, 02 июня 2020 г.
  • EUR: 19.47
  • USD: 17.53
  • RUB: 0.25
  • UAH: 0.65
Кишинев: 11/9 ° Завтра: 14/12 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Finanţarea proiectelor de demonizare a perioadei sovietice din istoria Moldovei se realizează din sursele bugetului public al României

17:22 2011-06-13

Класс!Finanţarea proiectelor de demonizare a perioadei sovietice din istoria Moldovei se realizează din sursele bugetului public al României, inclusiv difuzarea constatărilor comisiei lui Mihai Ghimpu cu privire la condamnarea regimului comunist. Anunţul a fost făcut de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României.

Conform informaţiilor publicate, încă „în perioada 2 – 3 septembrie 2010, o delegaţie formată din intelectuali români din Basarabia, reuniţi în Forul Democrat al Românilor din Republica Moldova a efectuat o vizită de lucru la Bucureşti, unde au avut o serie de întrevederi cu înalţi reprezentanţi ai statului român, cu atribuţii în domeniul românilor de pretutindeni. În cadrul discuţiilor s-a accentuat necesitatea multiplicării proiectelor culturale şi educaţionale dintre Republica Moldova şi România”.

În plus, din bugetul de stat al României, prin intermediul departamentului pentru relaţii cu românii de pretutindeni şi asociaţiei obşteşti „Centrul de Iniţiativă şi Dezvoltare Europeană”, ale căror proiecte „sunt destinate informării populaţiei din Republica Moldova cu privire la teroarea, crimele şi atrocităţile comise de către regimul sovietic de ocupaţie, de sorginte comunistă”,, a fost finanţată „publicarea informaţilor, prin care s-a dorit reiterarea adevărului istoric despre perioada ocupaţiei sovietice a Basarabiei şi Transnistriei”.

„Volumul include un compendiu al studiului elaborat de Comisia Prezidenţială pentru Cercetarea şi Aprecierea Regimului Totalitar Comunist din Republica Moldova şi a fost editat cu sprijinul departamentului, în 100 mii de exemplare”.

În plus, editurii ARC i-au fost transferate surse pentru „tipărirea lucrării „Asasinările şi deportările în masă în RASSM în perioada marii epurări 1937 – 1938”. Cartea cuprinde documente desecretizate din arhivele MAI şi SIS ale Republicii Moldova. În 2010, au fost editate 400 de exemplare din primul volum, care au fost donate bibliotecilor universitare şi şcolare, în special din Republica Moldova”.

Departamentul, de asemenea, a finanţat şi activitatea mass-media, însă în comparaţie cu raportul din anul 2009, unde au fost enumerate sursele mass-media concrete, de această dată s-a limitat la menţiunea că „a continuat să susţină publicaţiile independente din Republica Moldova, axate pe respectul şi propagarea valorilor româneşti. Astfel, Departamentul a finanţat ziare cu tradiţie în Republica Moldova, care au promovat constant valorile româneşti şi europene”.

Departamentul nu specifică anume ce sume au fost cheltuite pentru finanţarea acestor proiecte.