A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: URL

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: Name

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

MAE al Rusiei pune la îndoială afirmaţiile CECului, că Igor Dodon nu a câştigat alegerile primarului Chişinăului din primul tur
Вторник, 02 июня 2020 г.
  • EUR: 19.47
  • USD: 17.53
  • RUB: 0.25
  • UAH: 0.65
Кишинев: 11/9 ° Завтра: 14/12 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


MAE al Rusiei pune la îndoială afirmaţiile CECului, că Igor Dodon nu a câştigat alegerile primarului Chişinăului din primul tur

09:01 2011-06-09

Класс!Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei pune la îndoială afirmaţiile Comisiei Electorale Centrale, că Igor Dodon, candidatul Partidului Comuniştilor, nu a câştigat alegerile primarului Chişinăului din primul tur. Comentariul vine de la MAE FR după desfăşurarea alegerilor locale generale în Republica Moldova.

„Evaluarea rezultatelor alegerilor municipale din Moldova, care au avut loc la 5 iunie, va dura o anumită perioadă. Mai ales că rezultatele finale, inclusiv pe municipiul Chişinău, vor fi stabilite numai în turul doi de scrutin. Cât priveşte turul unu, remarcantă a fost tendinţa reprezentanţilor organizaţiilor internaţionale, în special ai misiunii „trunchiate” a OSCE/ODIHR, prezenţi în calitate de observatori, de a atenua, sau chiar de a trece sub tăcere numeroasele cazuri de încălcări. În special, acestea includ calitatea listelor electorale, manipularea legislaţiei electorale în ajunul alegerilor, tipărirea buletinelor de vot în cantităţi care depăşesc cu mult numărul de alegători ", au declarat în MAE.

„E greu de imaginat o situaţie când din partea observatorilor nu este făcută o apreciere principială a evenimentelor din jurul procesului de numărare a voturilor, similar celor care au avut loc în capitala Moldove – Chişinău. Iniţial, CEC RM a anunţat în dimineaţa zilei de 6 iunie că au fost procesate 99 la sută din buletinele de vot şi că Igor Dodon, candidatul opoziţiei, a obţinut peste 52 la sută din voturi. Ulterior, această informaţie a dispărut din fluxul de ştiri, după care a urmat „tăcerea” reprezentanţilor Comisiei Electorale Centrale. Doar în a doua jumătate a zilei, a apărut un nou comunicat, prin care CEC RM a declarat că potrivit datelor preliminare după numărarea a 50 la sută de buletine, Igor Dodon nu a obţinut majoritatea şi va avea loc al doilea tur de scrutin," s-a accentuat în cadru instituţiei.

În legătură cu aceasta instituţia diplomatică rusă consideră că „aceste cazuri ridică întrebări serioase, inclusiv cu privire la gradul de obiectivitate a celor care s-au oferit voluntari pentru a evalua situaţia actuală a procesului democratic”.

Amintim, conform totalurilor numărării manuale a 99 la sută de buletine, Igor Dodon a fost ales în calitate de primar din turul unu, depăşindu-l pe actualul edil al oraşului, Dorin Chirtoacă, cu peste 10 la sută din voturile alegătorilor. Însă mai târziu, după numărarea care a durat circa 48 de ore, CEC a anunţat că nici unul dintre candidaţi nu a acumulat mai mult de jumătate de voturi şi că va fi desfăşurat turul doi al alegerilor.