A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: URL

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: Name

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

Vladimir Voronin este convins că la alegerile din 5 aprilie 2009 de la PCRM au fost furate voturile alegătorilor, fapt care nu a permis partidului să obţină 61 de mandate în parlament
Вторник, 26 мая 2020 г.
  • EUR: 19.32
  • USD: 17.73
  • RUB: 0.25
  • UAH: 0.66
Кишинев: 14/12 ° Завтра: 18/16 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Vladimir Voronin este convins că la alegerile din 5 aprilie 2009 de la PCRM au fost furate voturile alegătorilor, fapt care nu a permis partidului să obţină 61 de mandate în parlament

11:50 2011-06-03

Класс!Preşedintele opoziţiei, Partidului Comuniştilor, ex-preşedintele ţării, Vladimir Voronin, este sigur că la alegerile din 5 aprilie 2009de la formaţiune, prin diverse scheme, au fost furate voturile alegătorilor, fapt care nu a permis formaţiunii să obţină 61 de mandate în parlament, necesare pentru alegerea şefului statului. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune NIT.

„Alegerile parlamentare din aprilie 2009 au fost falsificate în cel mai barbar mod, ceea ce a servit drept bază pentru ca ei (opoziţia de atunci – nota red.) să purceadă la următorul pas – tentativa de lovitură de stat. Îmi amintesc situaţia – la 6 aprilie 2009 dimineaţa am fost anunţat că avem 60 de mandate, însă acum se face completarea a 61 de mandate. Ce înseamnă completare? Simplu vorbind, acele partide care nu au accedat în parlament şi nu atins pragul de accedere în parlament, însă pentru ele s-a votat – aceste voturi sunt repartizate printre acele partide, care cu siguranţă deja au accedat în parlament. Pe socoteala acestora se completează un anumit număr de voturi, care permite acumularea a până la cinci mandate suplimentare., Peste câteva ore mi s-a spus că sunt 61 de mandate şi se mau face completarea cu cel de-al 62-a mandat. În trei ore am fost anunţat că al 62-a mandat nu va fi, are loc reducerea celui de-al 61-a mandat. Seara mi s-a spus că mandatul 61 nu mai există – s-au oprit la cifra 60”, a spus Vladimir Voronin.

O atare situaţie el a explicat prin fraudarea rezultatelor.

„S-a declanşat mecanismul de fraudare. Şi noi imediat am insistat asupra renumărării voturilor. Iar iată ce au pus ei la cale – ei au încurcat iţele pe data de 7, pentru ca noi să nu reuşim să efectuăm renumărarea. Acest lucru, în primul rând. Au mai fost şi alte obiective. Când noi, totuşi, după 20 de zile după evenimentele cunoscute din 7 aprilie am revenit la această problemă şi am insistat asupra renumărării – practic, 80 la sută de saci cu buletine de vot erau rupte. Când am început să le scoatem – jumătate din buletine nu mai erau în saci”, a accentuat ex-preşedintele.

Preşedintele Partidului Comuniştilor a menţionat că „la alegerile precedente [din 28 noiembrie 2010] a fost aplicată o tactică mult mai delicată – eu au falsificat [alegerile] prin modificarea legislaţiei referitor la repartizarea mandatelor”, precizând că formula concepută de alianţa de guvernare nu se aplică nicăieri în lume şi afectează rezultatul partidului învingător în favoarea celora care au acumulat cel mai mic număr de voturi.

Vladimir Voronin a mai adăugat că pare stranie şi alegerea Partidului Liberal Democrat a candidaturii la postul de şef al Comisiei Electorale Centrale – partidul Filat l-a numit în calitate de şef al CECului pe Iurie Ciocan, pe care la alegerile din 5 aprilie 2009 (atunci el deţinea funcţia de secretar al Comisiei Electorale Centrale – nota red.) cel mai mult îl acuza de pregătirea falsificărilor.