A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: URL

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: Name

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

Ambasadorul SUA consideră că reacţia autorităţilor moldoveneşti la evenimentele din 7 aprilie 2009 nu a fost excesivă
Вторник, 14 июля 2020 г.
  • EUR: 19.41
  • USD: 17.13
  • RUB: 0.24
  • UAH: 0.63
Кишинев: 25/23 ° Завтра: 21/19 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Ambasadorul SUA consideră că reacţia autorităţilor moldoveneşti la evenimentele din 7 aprilie 2009 nu a fost excesivă

12:51 2011-06-02

Класс!Reacţia autorităţilor moldoveneşti la evenimentele din 7 aprilie 2009, când la Chişinău au avut loc tulburări în mase, nu a fost excesivă. Aceasta este opinia Ambasadorului Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA la Chişinău, Asif Chaudhry, pe care a expus-o în corespondenţa diplomatică americană, publicată în ziarul „Komsomolskaia pravda”.

„Reacţia guvernului moldovenesc la protestele violente din ziua de marţi, 7 aprilie, nu a fost excesivă”, a menţionat ambasadorul în telegrama datată cu 10 aprilie, scrisă după întrevederea cu preşedintele Vladimir Voronin, explicând că „guvernul SUA nu susţine violenţa, însă, totodată, crede în libera exprimare”.

Vladimir Voronin a comunicat ambasadorului că opoziţia a scos oamenii în stradă fără să aştepte rezultatele alegerilor, pe care le totaliza Comisia Electorală Centrală şi „cu o lună până la scrutin vorbea despre falsificări”.

„Preşedintele a menţionat că guvernul a identificat trei categorii de persoane, care au fost implicate în proteste: copii (din clasele de liceu), studenţi de la universităţi şi „forţe, care prezentă elementele criminale sau semicriminale”. Guvernul dispune de înregistrări video de calitate bună cu acele persoane, care au distrus Preşedinţia. Guvernul va identifica vinovaţii şi-i va aduce în faţa justiţiei, a promis preşedintele”, a relatat diplomatul.

Asif Chaudhry a accentuat că „preşedintele a declarat că opoziţia nimic nu a spus guvernului sau CECului. Doar după întâlnirea din 7 aprilie cu preşedintele liderii opoziţiei (din Partidul Liberal democrat, Partidul Liberal şi Alianţa Moldova Noastră) şi-au depus contestaţiile la CEC”.

„Referindu-se la tinerii protestatari, Voronin a declarat că părinţii şi profesorii poartă responsabilitatea primară pentru controlul asupra copiilor. El a spus, că guvernul cunoaşte profesori, care direct sau indirect, au instigat studenţii să părăsească şcolile şi să se alăture demonstraţiei. Aceşti profesori care au instigat elevii minori la proteste vor fi sancţionaţi în corespundere cu legea, deoarece au pus în pericol vieţile copiilor. Voronin a mai adăugat că guvernul nu doreşte să exmatriculeze studenţii, dacă aceştia nu au participat la atacurile devastatoare împotriva sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei”, a mai adăugat ambasadorul în mesaj, menţionând că şeful statului a dat asigurări că toţi minorii reţinuţi au fost predaţi părinţilor la 9 aprilie.

Totodată, Asif Chaudhry şi-a expus opinia proprie referitor la faptul că acţiune desfăşurate nu sunt de folos Moldovei şi va avea repercusiuni grave asupra procesului de integrare europeană.