A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: URL

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: Name

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

Marian Lupu a cedat în faţa cererilor lui Mihai Ghimpu vizavi de adoptarea noii constituţii, deşi considera că acest pas ar putea conduce la complicaţii în ţară
Вторник, 14 июля 2020 г.
  • EUR: 19.41
  • USD: 17.13
  • RUB: 0.24
  • UAH: 0.63
Кишинев: 20/18 ° Завтра: 26/24 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Marian Lupu a cedat în faţa cererilor lui Mihai Ghimpu vizavi de adoptarea noii constituţii, deşi considera că acest pas ar putea conduce la complicaţii în ţară

09:52 2011-06-02

Класс!Preşedintele interimar în exerciţiu, Marian Lupu a cedat în faţa cererilor ex-şefului interimar al statului, Mihai Ghimpu vizavi de adoptarea noii constituţii, deşi considera că acest pas ar putea conduce la complicaţii. Acest lucru este elucidat în depeşele diplomatice americane publicate în ziarul „Komsomolskaia pravda”.

 „Lupu a declarat categoric că este împotriva adoptării noii constituţii”, a menţionat Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA la Chişinău, Asif Chaudhry, într-o telegramă pentru Departamentul de Stat.

Conform descrierii diplomatului american, Marian Lupu considera că „va fi imposibil de pregătit un nou proiect, de discutat acest proiect cu opinia publică şi de desfăşurat un referendum pe parcursul câtorva luni”.

„Mai mult, el a spus că acest lucru va avea „un mesaj foarte prost” atât pentru ţară, cât şi pentru capitalele din străinătate, deoarece nu se poate de jucat” cu Constituţia „în această manieră politizată”, a menţionat ambasadorul.

Asif Chaudhry a continuat descrierea declaraţiilor lui Marian Lupu, care a calificat adoptarea noii Legi Supreme promovate de Mihai Ghimpu drept o „deschidere a cutiei Pandorei”, deoarece aceasta ar putea determina necesitatea „introducerea limbii ruse ca a doua limbă de stat, ridicarea neutralităţii, modificarea statutului Găgăuziei şi Transnistriei, ceea ce ar conduce la o mai mare polarizare a societăţii moldoveneşti”.

„Lupu a presupus, că o nouă constituţie nu poate fi aplicată în câteva luni (Cum consideră Ghimpu) şi a declarat că el ar prefera desfăşurarea unui referendum privind procedura de alegere a preşedintelui. Prin acest referendum ar fi posibilă modificarea numărului de voturi necesare pentru alegerea preşedintelui în parlament sau stabilirea alegerilor directe a preşedintelui de către populaţie”, se relatează în telegramă.

Amintim, la 9 martie 2010 liderii Alianţei pentru Integrare Europeană aflate la guvernare, Mihai Ghimpu, Marian Lupu, Vladimir Filat şi Serafim Urechean, au declarat că în republica Moldova va fi adoptată o nouă constituţie, care va soluţiona criza politică. Partidul Comuniştilor din opoziţie a calificat acest pas drept uzurpare a puterii şi a declarat că va boicota şedinţele parlamentului atâta timp cât nu se va renunţa la această iniţiativă.

Ulterior, alianţa, renunţând la noua constituţie, a organizat, exact aşa cum şi-a dorit Marian Lupu, un referendum privind modificarea Legii Supreme, la care, însă, a ieşit mai puţin de o treime din populaţie, acesta fiind recunoscut nevalidat.