A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: URL

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: Name

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

OSCE din nou pune la îndoială amendamentele operate de alianţa de guvernare în Codul Electoral
Воскресенье, 31 мая 2020 г.
  • EUR: 19.4
  • USD: 17.63
  • RUB: 0.25
  • UAH: 0.66
Кишинев: 15/13 ° Завтра: 16/14 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


OSCE din nou pune la îndoială amendamentele operate de alianţa de guvernare în Codul Electoral

15:35 2011-05-31

Класс!Amendamentele operate de Alianţa pentru Integrare Europeană în anul 2010 în Codul Electoral nici până în prezent nu au fost expertizate la Consiliul Europei, Comisia de la Veneţia şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare Europeană. Acest lucru este menţionat în raportul intermediar al Biroului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului, care monitorizează alegerile locale.

În raport se specifică că, deşi „Codul Electoral a fost supus numeroaselor modificări din momentul adoptării acestuia în anul 1997”, majoritatea amendamentelor au fost analizate şi aprobate de instituţiile europene, însă „modificările operate după 18 iunie 2010 încă nu au fost revizuite de către OSCE şi Comisia de la Veneţia”.

„Cele mai recente modificări ale Codului Electoral au fost adoptate doar cu două luni înainte de alegeri, în martie şi aprilie 2011. Modificarea legislaţiei atât de curând înainte de alegeri nu corespunde bunelor practici electorale şi ar putea genera confuzie în rândul participanţilor electorali implicaţi cu privire la anumite aspecte ale procesului electoral”, se spune în raport.

„În timp ce majoritatea modificărilor au fost de ordin tehnic, unele din ele ţin de esenţă. Potrivit modificărilor din aprilie 2011, alegătorii pot solicita de la Comisia de circumscripţie şi Comisia Electorală Centrală modificarea listelor electorale (precum şi depune o plângere cu privire la greşeli, neincluderea sau excluderea din listele electorale) cu cel mult o zi înainte de ziua alegerilor în loc de cinci zile, după cum a fost stipulat anterior. Adiţional, legislaţia curentă prevede în mod expres că hotărârile organelor electorale pot fi atacate direct în instanţa de judecată în ziua alegerilor”, au accentuat observatorii, menţionând că alte modificări importante vizează renunţarea la registrul electronic al alegătorilor, extinderea termenului pentru crearea comisiilor de circumscripţie de nivelul 2, eliminarea restricţiei asupra dreptului de vot pentru toate categoriile de deţinuţi.

„Modificările din luna martie 2011 au revizuit sistemul de remunerare a membrilor organelor electorale. Dat fiind faptul că noile reguli vor contribui la reducerea veniturilor, unii interlocutori şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că această prevedere va afecta calitatea şi nivelul profesional al membrilor organelor electorale”, se conchide în raport.