A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: URL

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: Name

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

Igor Dodon consideră greşite acţiunile actualei guvernări din Moldova, care au cedat Ucrainei CHEAP de pe Nistru, nesoluţionând, însă, problema frontierelor
Воскресенье, 31 мая 2020 г.
  • EUR: 19.4
  • USD: 17.63
  • RUB: 0.25
  • UAH: 0.66
Кишинев: 15/13 ° Завтра: 16/14 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Igor Dodon consideră greşite acţiunile actualei guvernări din Moldova, care au cedat Ucrainei CHEAP de pe Nistru, nesoluţionând, însă, problema frontierelor

14:46 2011-05-26

Класс!Problema dreptului de proprietate asupra Centralei hidroelectrice cu acumulare prin pompaj de pe Nistru ar trebui soluţionată cu Ucraina în cadrul unui pachet cu alte probleme, şi nu separat, cum încearcă să procedeze Alianţa pentru Integrare Europeană. Aşa a comentat situaţia creată ex-ministrul econimei şi comerţului, Igor Dodon, pentru portalul MOLDNEWS.

Potrivit lui, urma ca mai întâi să se finalizeze demarcarea frontiere, şi doar apoi să se abordeze problema dreptului de proprietate.

„Orice chestiune şi soluţionarea problemelor în relaţiile reciproce cu Ucraina, şi nu numai, urmează a fi examinate respectând, în mod obligatoriu, interesele Moldovei”, a declarat Igor Dodon, menţionând că guvernarea precedentă a ţării nu au semnat documente privind transmiterea unor părţi din teritoriul adiacent CHEAP de pe Nistru, întrucât insista asupra soluţionării problemelor stringente abordate la masa negocierilor.

Printre problemele respective, potrivit ex-ministrului, se numărau demarcarea la Giurgiuleşti, a frontierei moldo-ucrainene şi drepturile de proprietate asupra unor active, care se află pe teritoriul Ucrainei.

„Categoric, nu pot fi abordate separat aşa probleme cum, spre exemplu, cu privire la Palanca sau CHEAP de pe Nistru, deoarece noi putem soluţiona problemele de interes ale partenerilor şi prietenilor noştri, dar să nu soluţionăm problemele noastre”, a accentuat Igor Dodon.

„Am stabilit paşii şi că vom semna documente numai cu toate împreună, în pachet. Să semnăm documente care iau în calcul interesele noastre, moldoveneşti şi, desigur, interesele colegilor noştri”, a adăugat ex-ministrul economiei şi comerţului, menţionând că „nu pot fi soluţionate probleme străine, dacă nu sunt soluţionate cele proprii”.

Amintim, că din documentele prezentate ieri de către viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Popov, rezultă că Republica Moldova este dispusă să renunţe la drepturile de proprietate asupra Centralei hidroelectrice cu acumulare prin pompaj de pe Nistru, situată parţial pe teritoriul său. Totodată, viceministrul a ezitat să răspundă la întrebarea, care va fi avantajul Chişinăului în cazul soluţionării separate a problemei privind frontiera şi proprietatea asupra CHEAP de pe Nistru. Andrei Popov în loc de răspuns s-a referit la faptul că documentele au fost întocmite încă în timpurile guvernării Partidului Comuniştilor, însă nu a explicat de ce Chişinăul oficial nu le-a semna în anul 2008.