A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: URL

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: Name

Filename: libraries/content.php

Line Number: 619

Guvernul propune excluderea lui Vladimir Plahotniuc din consiliul naţional pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept, pentru a se evita apariţia unor rezerve faţă de acţiunile autorităţilor
Четверг, 02 июля 2020 г.
  • EUR: 19.25
  • USD: 17.18
  • RUB: 0.24
  • UAH: 0.64
Кишинев: 22/20 ° Завтра: 27/25 °
Politica | Social si cultura | Economie si finante | Sport | Infractiuni | Externe | 
MOLDNEWS TV | 
Galerie video | Galerie foto


Guvernul propune excluderea lui Vladimir Plahotniuc din consiliul naţional pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept, pentru a se evita apariţia unor rezerve faţă de acţiunile autorităţilor

14:16 2011-05-24

Класс!Guvernul propune excluderea lui Vladimir Plahotniuc din consiliul naţional pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept, pentru a se evita apariţia unor rezerve faţă de acţiunile autorităţilor. Declaraţia a fost făcută de ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, după prima şedinţă, unde s-a pronunţat pentru înlocuirea primului vicespeaker al Parlamentului cu un profesor universitar.

„În primul rând, Parlamentul este prezentat pe larg în acest Consiliu, în al doilea rând, există suspiciuni şi diverse declaraţii în presă în acest sens, şi eu am atenţionat că sunt multiple semnale din interior vis-a-vis de conducerea lui. În opinia noastră, conducerea acestui consiliu, în ansamblu, ar trebui să reflecte obiectivul reformei: conducerea nu ar trebui să genereze semne de întrebare, or, în caz contrar, reforma ar putea fi pusă la îndoială din punct de vedere al credibilităţii populaţiei”, a menţionat Oleg Efrim, accentuând că, chiar dacă toate declaraţiile privind influenţa lui Vladimir Plahotniuc asupra justiţiei moldoveneşti nu corespunde adevărului, ar trebui „să lipsească orice suspiciuni” faţă de cei care vor implementa reforma.

În acelaşi timp, ministrul a accentuat că chiar dacă Marian Lupu va refuza să-şi înlocuiască colegul de partid, Oleg Efrim nu va părăsi consiliul.
Ieri, 23 mai, ex-ministrul Justiţiei, Ion Păduraru, într-un interviu pentru postul de radio Europa Libera a declarat că Vladimir Plahotniuc controlează sistemul de justiţie din Republica Moldova şi are relaţii solide nu numai în instanţele economice, dar şi la Curtea Supremă de Justiţie.

Amintim, consiliul consultativ format conform decretului preşedintelui interimar, Marian Lupu, urmează să contribuie la implementarea cât mai rapidă a reformei justiţiei. Totodată, consiliul a fost creat la doar câteva zile până la constituirea unui organism similar pe lângă Guvern. Remarcant este, că Marian Lupu nu l-a inclus în componenţa organismului pe premierul Vladimir Filat, în schimb, însă, l-a numit pe Vladimir Plahotniuc în calitate de vicepreşedinte al consiliului consultativ. Organizaţiile neguvernamentale, care au comentat crearea consiliului, l-au calificat mai degrabă drept „un spectacol”, decât o reformare serioasă a domeniului judiciar.

Menţionăm, că din cele patru persoane care fac parte din conducerea consiliului, trei sunt preşedintele interimar, Marian Lupu, vicespeakerul Vladimir Plahotniuc şi consilierul preşedintelui interimar, Aurel Băieşu – toţi reprezentanţi ai Partidului democrat, în timp ce din partidul Filat în consiliu au fost incluşi doar Oleg Efrim şi ministrul de Interne, Alexei Roibu, dar nu şi prim-ministrul.